ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι και κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων συνεχίζεται η δυνατότητα επικοινωνίας-συνεργασίας με την κ. Παπαδοπούλου Χρύσα,ψυχολόγο και κ. Παπακωνσταντίνου Δήμητρα,κοινωνική λειτουργό της ΕΔΕΑΥ του σχολείου μας.Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στα τηλ. επικοινωνίας του σχολείου:2531022712 2531081026

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορονοϊό

 korona1

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα όλοι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις, χωρίς μάλιστα, να έχουμε τη δυνατότητα της εξόδου και των κοινωνικών συναναστροφών που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ανησυχίες μας. Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους περισσότερους από εμάς είναι φόβος, άγχος και θλίψη. Νιώθουμε πως έχουμε χάσει τον έλεγχο των επιλογών για τη ζωή μας, ανησυχούμε τόσο για την δική μας υγεία όσο και για την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Τέλος, αγωνιούμε για το αν θα τα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Μέσα στην καταιγιστική ροή των γεγονότων τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη μεταβολή της καθημερινότητας, καθώς και την συναισθηματική ένταση που επικρατεί και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, κάνουν ερωτήσεις σχετικά με όσα συμβαίνουν και ακούγονται. Συνεπώς, ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που προκύπτει απ? όλους τους γονείς είναι το πώς να μιλήσουν και να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά σχετικά με τον κορονοϊό.

Αρχικά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και σεβόμαστε τις οδηγίες των ειδικών λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο ως πρότυπα για τα παιδιά μας. Παρέχουμε απλές, περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό. Απαντούμε στις ερωτήσεις που τίθενται από τα παιδιά και προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι έχουν κατανοήσει πλήρως τα όσα τους έχουμε πει. Εάν δε μπορούμε να απαντήσουμε σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε με ασφάλεια, αναφέρουμε στο παιδί ότι θα ψάξουμε αυτό που μας ρωτάει και θα του απαντήσουμε. Παραμένουμε κι οι δυο γονείς σταθεροί και σύμφωνοι στα λεγόμενα αλλά και στις πράξεις μας απέναντί τους. Επιπλέον, φιλτράρουμε τις πληροφορίες που φτάνουν στα παιδιά ελέγχοντας και περιορίζοντας την έκθεση τους στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Δε διστάζουμε να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. Εκφράζουμε ότι κι εμείς έχουμε αγωνία, αλλά διαβεβαιώνουμε τα παιδιά πως θα φροντίσουμε για την ασφάλειά όλων μας. Τους δίνουμε την ευκαιρία και τα παροτρύνουμε να εκφράσουν και τα δικά τους συναισθήματα, χωρίς όμως να τα πιέζουμε εάν δεν το επιθυμούν.

Όπως κι εμείς έτσι και τα παιδιά παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο σπίτι χωρίς να ακολουθούν την καθημερινή τους ρουτίνα. Επομένως, είναι λογικό να είναι αναστατωμένα, να εμφανίζουν, κάποιες στιγμές, νεύρα, κλάματα και να είναι πιο επιρρεπή στις αταξίες. Όταν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί από ότι συνήθως, χωρίς βέβαια να γινόμαστε επιτρεπτικοί εκεί που άλλοτε ήμασταν αυστηροί. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των εκρήξεωνείναι μια αγκαλιά, γλυκά λόγια και στη συνέχεια απόσπαση της προσοχής του παιδιού.

Τέλος, η παραμονή στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία να περάσει όλη η οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί και να συνδεθούν τα μέλη της περισσότερο. Συζητήστε όλοι μαζί, δώστε χρόνο ο ένας στον άλλον, ακούστε τι έχει να σας πει ο καθένας. Βρείτε ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές ενασχολήσεις για τα παιδιά σας όπως το διάβασμα, τις χειροτεχνίες, τα επιτραπέζια, τα παζλ, συμμετέχετε κι εσείς ενεργά. Προτρέψτε τα να συμμετέχουν σε διάφορες δουλειές του σπιτιού, τις οποίες δύνανται να διεκπεραιώσουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Να θυμάστε πως οι δυσκολίες είναι πάντα κομμάτι της ζωής μας. Το σημαντικότερο ρόλο παίζει η στάση μας απέναντι σε αυτές!

Πηγή: ΚΕΣΥ ΝΆΞΟΥ

Αλμπανίδου Κυριακή Αλεξάνδρα

Ψυχολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ e-class ΧΩΡΙΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ

Η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα.Στο σχολείο μας έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται  ηλεκτρονικά  μαθήματα στις πλατφόρμες του ΠΣΔ e-class και e-me τόσο από  τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τμημάτων όσο και από ειδικότητες.Η πλειοψηφία των μαθημάτων είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα e-class.Επειδή δεν έχουν εγγραφεί ακόμη όλοι οι μαθητές στο ΠΣΔ και μετά τη νέα παράταση για τις εγγραφές(μέχρι 6 Απριλίου), αλλά και λόγω δυσκολιών ανταπόκρισης του δικτύου λόγω υπερφόρτωσης τα μαθήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους εκπαιδευτικούς είναι ανοικτά, που σημαίνει ότι μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος μαθητής/τρια και χωρίς εγγραφή και κωδικό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται παρακάτω.

Παράλληλα στην ΕΡΤ2  λειτουργεί από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου εκπαιδευτική τηλεόραση για τους μαθητές του δημοτικού “Μαθαίνοντας με την ΕΡΤ”.

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, η εξ αποστάσεως δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία.Είναι ένα καινούριο εγχείρημα στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών με το σχολείο, κάνοντας επαναλήψεις και μια διαφορετική προσέγγιση σε ενότητες που έχουν διδαχθεί μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Μας έχουν λείψει οι μαθητές μας και ξέρουμε ότι και σε αυτούς έχει λείψει το σχολείο. Πρέπει όμως όλοι να μένουμε σπίτι για να παλέψουμε με αυτό τον τρόπο τον ιό.

Να έχουμε όλοι την υγειά μας!

Είσοδος σε μάθημα του eclass χωρίς κωδικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΣΔ

Αγαπητοί γονείς,

σχετικά με την εγγραφή των μαθητών στο ΠΣΔ, η μη αναγνώριση του μαθητή ή του σχολείου οφείλονται στην υπερφόρτωση του δικτύου. Στα πεδία να συμπληρώνονται τα στοιχεία όπως αναγράφονται στον Έλεγχο Προόδου των μαθητών μας. Χρειάζεται η υπομονή όλων μας.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι κάτι καινούριο για όλους μας, μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Η υπερφόρτωση του δικτύου, δυσκολεύει και τις δικές μας προσπάθειες να ανταποκριθούμε, δεν μας απογοητεύει όμως. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, φόρμες για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας και να διατηρήσουμε την επαφή τους με το σχολείο.

Σας ευχαριστούμε και θα ενημερωθείτε για τα επόμενα βήματα.Να έχουμε όλοι την υγειά μας!

ΕΓΓΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, εάν επιθυμείτε την εγγραφή του/των  παιδιού/ιών σας στο ΠΣΔ ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα;

1.Κάνουμε σύνδεση στη δ/νση:https://register.sch.gr/students/admins/studentsNew.php?fbclid=IwAR20KPrIVkUine8hjPgZkhqC6yqByjFpsyfnp39PElZXD_pdK7E1iu0IUrE

2.Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας προσεκτικά.

Ο αριθμός Μητρώου υπάρχει στον Έλεγχο Βαθμολογίας του/της μαθητή /τριας ή στη Βεβαίωση Φοίτησης αν έχετε.

Οι γονείς των Α και Β Τάξεων μπορείτε να ενημερωθείτε από το σχολείο (mail  με το όνομα του παιδιού)

3. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του ενός γονέα/κηδεμόνα

4. Κρατάμε οπωσδήποτε το username και τον κωδικό πρόσβασης

5. Πατάμε υποβολή

6. Η εγγραφή θα ολοκληρωθεί όταν θα γίνει αποδοχή από το σχολείο.

Για τα επόμενα βήματα θα ενημερωθείτε. Σας ευχαριστούμε!

Δραστηριότητες για παιδιά

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

η ανατροπή της καθημερινότητάς μας , λόγω κορονοϊού είναι δύσκολη για όλους μας.Τα σχολεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και η απασχόληση των μαθητών μαζί με την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι γίνεται πραγματικός “μπελάς”.Υπάρχει διάχυτη η αγωνία στους γονείς/κηδεμόνες για την ύλη των μαθημάτων που θα μείνει ακάλυπτη και για τον αποσυντονισμό των μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Μπροστά στις “χαμένες” ώρες όμως, προέχει η διασφάλιση της υγείας μας και μένουμε σπίτι. Μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες για να κυλάει πιο ευχάριστα και δημιουργικά ο χρόνος των παιδιών μας είτε με τη βοήθεια του η/υ είτε χωρίς!

  1.  Δεν ξεχνάμε τα βιβλία του σχολείου. Τα ανοίγουμε και θυμόμαστε τι έχουμε κάνει.
  2.  Αν προτιμάτε τα ηλεκτρονικά βιβλία, ανατρέχουμε στο διαδίκτυο, βρείτε τα διαδραστικά σχολικά βιβλία και            θυμηθείτε τα μαθήματά σας έχοντας την ευκαιρία να πάρετε περισσότερες πληροφορίες πατώντας σε διάφορα links.
  3.  Περιηγηθείτε ψηφιακά σε διάφορα μεγάλα μουσεία του κόσμου.
  4. Διαβάστε ή  ακούστε ψηφιακά παραμύθια  (μικρός αναγνώστης και διάφορα e-books)
  5.  Υπάρχουν πάρα πολλές εκπαιδευτικές σελίδες, blogs που μπορείτε να εξασκηθείτε σε μαθήματα αλλά και να    παίξετε  https://taksiasterati.blogspot.com/2016/09/blog-post.html?                       fbclid=IwAR29Cc27nttfSw0dE4qcl_Da7RUZRJuRU1mSk-kjct66B1vD0fu7M9wk3N8#.XnULQYgza71
  6. Στο “φωτόδεντρο” ανάλογα με την τάξη που είστε και τα ενδιαφέροντά σας μπορείτε να βρείτε πολλά εκπαιδευτικά βίντεο
  7. Παίξτε κουκλοθέατρο με κούκλες που θα φτιάξετε από κάλτσες και παλιά υφάσματα.
  8. .Φτιάξτε σκιές ζώων με τα χέρια σας.
  9. Κάντε αγώνες ισορροπίας τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ή ένα βιβλίο στο κεφάλι σας.
  10. Κατασκευάστε ένα πύργο από τραπουλόχαρτα.
  11. Δείξτε στα παιδιά ποια ήταν τα αγαπημένα παιχνίδια των δικών σας παιδικών χρόνων.
  12. Παίξτε μαξιλαροπόλεμο.
  13. Κάντε κατασκευές με τουβλάκια.
  14. Φτιάξτε κούκλες από χαρτί.
  15. Φτιάξτε τα δικά σας κόμικ.αρχείο λήψης
  16. Εκδώστε μια εφημερίδα με τα νέα της οικογένειας.
  17. Δείξτε στα παιδιά φωτογραφίες των δικών σας παιδικών χρόνων.
  18. «Ανεβάστε» μια παράσταση με μαγικά κόλπα.
  19. Παίξτε «Να μην αφήσω το μπαλόνι να ακουμπήσει το πάτωμα». Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το παίξουν με 2 ή περισσότερα μπαλόνια ταυτόχρονα.
  20. Φτιάξτε καραβάκια και αεροπλανάκια από χαρτί.
  21. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και γράψτε ή ζωγραφίστε ότι βλέπετε.
  22. Βγάλτε αστείες φωτογραφίες.
  23. Συγκεντρώστε ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια που δεν χρειάζεστε πια με σκοπό να τα δωρίσετε.
  24. Φτιάξτε κολιέ από ζυμαρικά (πένες, κοραλάκια κλπ) ή από ποπ-κορν.
  25. Κάντε μία χορογραφία και τραβήξτε τη σε βίντεο.
  26. Φτιάξτε όλοι μαζί ατομικές πίτσες με τα υλικά της επιλογής σας..
  27. Φτιάξτε τη δική σας σκηνή με σεντόνια και κουβέρτες.
  28. Παίξτε τρίλιζα.
  29. «Ζωγραφίστε» κάτι στην πλάτη του άλλου και αφήστε τον να μαντέψει τι σχεδιάσατε.
  30. Ανακαλύψτε νέα μέρη στο χάρτη και διαβάστε περισσότερα για αυτά.
  31. Παίξτε κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι. (κλικ για να διαβάσετε οδηγίες)
  32. Επιλέξετε ένα γράμμα και βρείτε αντικείμενα μέσα στο σπίτι που ξεκινάνε από αυτό το γράμμα.
  33. Ανεβάστε τη δική σας θεατρική παράσταση.
  34. Δημιουργείστε κατασκευές με υλικά που προορίζονται για τον κάδο της ανακύκλωσης.
  35. Ζωγραφίστε τα πορτρέτα των μελών της οικογένειας.
  36. Παίξτε με παζλ.
  37. Δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο.
  38. Φτιάξτε ζωγραφιές που θα κορνιζάρετε και θα κρεμάσετε στον τοίχο.
  39. Μετατρέψτε το σπίτι σας σε spa: Βάλτε χαλαρωτική μουσική, κάντε μάσκα ομορφιάς, κάντε μασάζ κλπ.
  40. Λύστε σταυρόλεξα και γρίφους για παιδιά.
  41. Γράψτε και ηχογραφήστε το δικό σας τραγούδι.
  42. Φτιάξτε τη δική σας μυστική οικογενειακή χειραψία.
  43. Παίξτε κρεμάλα.
  44. Φυτέψτε φακές σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι.
  45. Διαβάστε ένα βιβλίο και ξεκινήστε ημερολόγιο ανάγνωσης.
  46. Παίξτε όνομα, ζώο, πράγμα. (Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες κατηγορίες από τις κλασσικές π.χ. παιχνίδι, ταινία.. για να γίνει πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον το παιχνίδι!)
  47. Φτιάξτε κολάζ με τα αγαπημένα σας ζώα, χρώματα, φαγητά, ταινίες κ.τ.λ. από αποκόμματα περιοδικών.
  48. Διοργανώστε talent show.
  49. Αναπαραστήστε σκηνές από την αγαπημένη σας ταινία.
  50. Κάντε τη δική σας ραδιοφωνική εκπομπή και ηχογραφήστε την για να τη στείλετε στους παππούδες, στους νονούς κλπ.
  51. Κάντε πικνίκ στο σαλόνι.
  52. Παίξτε παιχνίδια με τράπουλα.
  53. Παίξτε κουτσό.
  54. Σκαρώστε μία αθώα φάρσα σε ένα μέλος της οικογένειας.
  55. Παίξτε το παιχνίδι των χωρών. π.χ η Δευτέρα μπορεί να είναι η μέρα της Γαλλίας: Φτιάξτε Γαλλικό φαγητό, δείτε Γαλλική ταινία, ακούστε Γαλλική μουσική.
  56. Ξεκινήστε το σύστημα διαχείρισης χρημάτων με τα 3 βάζα.
  57. Κάντε πειράματα χημείας και φυσικής.
  58. Δείξτε στα παιδιά τις φωτογραφίες τους από τότε που ήταν μωρά.
  59. Παίξτε με πλαστελίνη.
  60. Βάλτε μουσική, τραγουδήστε και χορέψτε στο ρυθμό.
  61. Παίξτε επιτραπέζια.
  62. Δημιουργήστε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι.
  63. Μαγειρέψτε ένα πιάτο διεθνούς κουζίνα.
  64. Δείτε ταινία στο σπίτι.
  65. Μεταμφιεστείτε και παίξτε παιχνίδια ρόλων.Ζωντανέψτε τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, δώστε τους φωνή και βάλτε τους να παίξουν σε μια δικιά σας συναρπαστική ιστορία!
  66. Ζωντανέψτε τους ήρωες των απιδιών
  67. Διοργανώστε βραδιά καραόκε.
  68. Φτιάξτε κέικ.
  69. Θυμηθείτε ιστορίες από παλιά.
  70. Φτιάξτε αστεία αξεσουάρ από χαρτί (μάσκες, καπέλα, γυαλιά) και φορέστε τα.
  71. Γράψτε γράμματα ο ένας στον άλλον και ανοίξτε τα σε έναν μήνα, σε ένα χρόνο κλπ.
  72. Φυτέψτε σπόρους σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
  73. Κάντε μια ζωγραφιά για τη δασκάλα (ή τον δάσκαλο).
  74. Ξεκινήστε ημερολόγιο.
  75. Διαβάστε δυνατά ο ένας στον άλλον.
  76. Στήστε ένα εστιατόριο/σχολείο/πάρτι για τα λούτρινα κουκλάκια.
  77. Κολλήστε χαρτάκια post it σε οτιδήποτε αρχίζει από Άλφα ή Βήτα κλπ.
  78. Φτιάξτε κουκλοθέατρο και ανεβάστε μια παράσταση.
  79. Μετατρέψτε μια κούτα σε σπίτι, κουκλόσπιτο, γκαράζ, καράβι, διαστημόπλοιο κλπ.
  80. Φτιάξτε τις δικές σας πολύχρωμες κηρομπογιές από παλιές ή περισσευούμενες.
  81. Σκεπάστε το τραπέζι της κουζίνας με ένα σεντόνι και μετατρέψτε το σε φρούριο.
  82. Φτιάξτε σάντουιτς δύο χρωμάτων.
  83. Συμμαζέψτε τη βιβλιοθήκη, το δωμάτιο ή το σπίτι.
  84. Μην κάνετε τίποτα. Και μην προτείνετε τίποτα! Κανένα παιδί δεν πέθανε από την βαρεμάρα. Ίσα ίσα, η βαρεμάρα κάνει καλό! Αν τα παιδιά επιμένουν ότι δεν έχουν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ μα ΤΙΠΟΤΑ και πεθαίνουν (μαμά σε παρακαλώ, δεν έχω τι να κάνω!) προτείνετέ τους να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Τότε σίγουρα θα σκεφτούν κάτι άλλο να κάνουν!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
με εντολή του ΥΠΑΙΘ, παρακαλείστε να αποστείλετε/επικαιροποιήσετε άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου 6dimkomo@sch.gr τα παρακάτω στοιχεία:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Η/Υ στο σπίτι(ΝΑΙ-ΟΧΙ):

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ(ΝΑΙ-ΟΧΙ):

e-mail ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ:

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος λογαριασμός email, ενημερώστε τηλεφωνικά το σχολείο (2531022712 – 2531081026) και ώρες 09:00 – 12:00.

 

1 2